Планът за възстановяване на европейската икономика на стойност 750 млрд. евро трябва да осигури устойчив растеж. По този проект България ще получи сериозна подкрепа и страната трябва да инвестира в инфраструктура, туризъм и научно-изследователска дейност. Това каза по БНТ председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер.

От предложението на ЕК на България се падат 12.845 млрд. евро, от които 9.717 млрд. евро безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3.128 млрд. евро.

Основното в плана е, че заставаме зад европейската икономика и особено зад тези, които изискват повече помощ. Коронакризата бе поразяваща, особено в Италия и Испания, и тя изисква мерки за възстановяване на икономиката. Трябва икономически стимул, който планът ще даде. Европейската солидарност също е много важен фактор за този план, коментира Вебер.

Гледаме напред към бъдещето, а не назад към миналото. Искаме да гарантираме, че тези вложения ще осигурят растеж. Сега е много важно да представим плана пред хората, пред обществото, за да се получат конкретни приоритети, изтъкна председателят на ПГ на ЕНП.

България участва в този процес. Нужно е да се създаде добра инфраструктура, трябва да се подпомогне туристическият сектор и е изключително важно да се задържат талантливите млади българи вътре в България. Също така смятам, че трябва да се инвестира в развойна и научна дейност. И, уверявам ви, ЕК вече работи в тази насока с българските власти, отбеляза Вебер.

На въпрос за условията, на които трябва да отговарят получателите на помощ и за това как върховенството на закона ще се намеси като фактор, председателят на ПГ на ЕНП каза, че "това е основно условие". Също така климатичните промени следва до някаква степен да бъдат застъпени в проектите.

Когато става дума за парите на данъкоплатците от цяла Европа, следва да сме особено внимателни тези основни условия да бъдат зачетени. Трябва да има действия против корупцията. Да се спазва принципът за върховенството на закона по всякакъв начин. Трябва също така да съблюдаваме принципите за независимост на правораздаването. И тук трябва да подчертаем, че това не важи само за България, а и за Италия и за всяка една Европейска страна, без изключение, категоричен е Манфред Вебер.