Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отпуска близо 2 милиарда долара под формата на грантове, за да подпомогне рестарта на заводите за производство и сглобяване на електрически автомобила в осем щата, включително в трите крайно оспорвани (в президентската надпревара) Мичиган, Пенсилвания и Джорджия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Енергийното министерство ще отпусне грантове на обща стойност 1,7 милиарда долара, за да създаде или запази хиляди работни места и да подкрепи базираните на автомобилостроенето общности , които от дълго време задвижват американската икономика, съобщи днес Белият дом. Освен трите щата, за които битката ще е оспорвана, средства ще бъдат отпуснати и за съоръжения за електрически превозни средства в Охайо, Илинойс, Индиана, Мериленд и Вирджиния.

Грантовете покриват широка гама от автомобилните вериги за доставки, включително части за мотоциклети и училищни автобуси, хибридни задвижвания, батерии за тежкотоварни камиони и електрически превозни средства, обяви Белият дом.

"Изграждането на икономика с чиста енергия може и трябва да бъде печелившо, както за профсъюзите на автомобилните работници, така и за производителите на автомобили", каза президентът Джо Байдън в изявление. "Тази инвестиция ще създаде хиляди добре платени работни места и ще съхрани вече съществуващите - от Лансинг, щата Мичиган до Форт Вели, щата Джорджия - като помага на автомобилните компании да преоборудват, рестартират и наемат отново служители в същите фабрики и общности."

Грантовете, изплатени от знаковия закон за климата от 2022 г., ще помогнат за изпълнението на ангажимента да се гарантира, че бъдещето на автомобилната индустрия е "Произведено в Америка" от американски синдикални работници, каза Байдън.

"Няма нищо по-трудно за една производствена общност от това да загуби работни места заради чуждестранната конкуренция и променящата се индустрия", каза министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм, бивш губернатор на Мичиган. Въпреки че конкуренти като Китай инвестират сериозно в електрически превозни средства, грантовете, обявени в четвъртък, ще помогнaт "да гарантираме, че нашата автомобилна индустрия ще остане конкурентоспособна", каза Гранхолм.

Новите безвъзмездни средства допълват 177 милиарда долара инвестиции от частния сектор в производството на електромобили и батерии, откакто Байдън встъпи в длъжност, казаха Гранхолм и други високопоставени служители.