"През последните години скоростта на догонване на ЕС е два пъти по-ниска, отколкото преди да влезем в ЕС. Това не означава, че ЕС ни е забавил, а по-скоро обратното - че има какво да се желае по отношение на ефективността и на начина на управление на евросредствата. Не трябва да има разлика между управлението на вътрешните средства и на външните средства. Това са наши пари, които използваме, за да постигнем наши цели. Тогава размерът няма значение" - това коментира пред БНР бившият зам.-финансов министър в правителството на НДСВ Любомир Дацов, който сега е член на Фискалния съвет на страната сделката, която беше постигната в Брюксел.

След дълги преговори и трудни компромиси, на петия ден от специалния Европейски съвет беше одобрен бюджет в размер на 1,82 трилиона евро за излизане от кризата, породена от пандемията. Пакетът за България е близо 29 милиарда евро, обяви след срещата премиерът Бойко Борисов. По думите му страната ни е сред малкото, които ще получат повече пари, и то, при положение че бюджетът е орязан.

Според Дацов обаче сделката в Брюксел е пълен провал на всички основни принципи:

"Получи се намаление на средствата спрямо първоначалното предложение с около 3%. Една група от богатите държави ще имат право на редуцирани вноски. Рамката води до това, че отиват повече средства за земеделие и кохезия. Тоест, увеличени пари, но въпреки приказките за ново бъдеще, около 90% нещата са същите като преди. Важни са обаче механизмите на разпределение и при одобрение на програмите".

В предаването "12+4" Дацов допълни:

"Някои важни области, нетрадиционни, но ефективни и смислени, бяха орязани, за да бъдат увеличени парите за земеделие... Не става дума за едни пари. Текущият модел показа значителен недостатък. Той води до това, че се действа за обезлюдяването на населените места и промяната в съотношенията град-село. Тези помощи за селските райони и фермерите вместо да стимулират устойчивото развитие на селското стопанство, стимулират, аз го наричам, "американското земеделие" - земеделие с машини и малко работна ръка, базирано на четири основни продукти".