Най-големият проблем в Европа е липсата на инвестиции в реалния сектор. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър и член на Фискалния съвет.

"Самата идея на плановете за възстановяване на Европа и в частност на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, обхващащ няколко години след като мине кризата, на мен лично ми звучи като харчене на пари и поемаме на политическа отговорност в момента за нещо, което ще се случва в бъдеще време", каза той. Според думите му Планът, нито ще трансформира, нито ще възстанови икономиката. 

"Когато държавата не пречи, икономиката се възстановява най-бързо. Наливането на нови ресурси е изземване на инвестиции от някъде другаде", посочи финансистът.

Дацов смята, че българската държава трябва да стимулира инвестициите в реалната икономика, като подобри бизнес средата и регулаторите. По думите му това не е застъпено в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

"Част от нещата, които са сложени вътре, могат да работят само ако са придружени от реформи", убеден е той.

Бившият заместник-финансов министър прогнозира, че в следващите две години щe видим промени в икономическата и обществената среда.

Според Дацов, ако гледаме публичните финанси към края на годината изглежда, че няма криза, тъй като се забелязва стабилизация на приходите и на тримесечна база е отчетен икономически растеж през третото тримесечие. Той обаче очаква последните два месеца от тази година да са доста слаби от гледна точка на икономиката заради свиването на потреблението.

Дацов смята, че вече са изхарчени част от ресурсите, планирани за коронакризата, както и че е сменена идеологията на бюджета в Бюджет 2021 г.

"Досега бюджетът с всичките си недостатъци е бил доста консервативен, никога не е раздавал пари на килограм, а политическите жестове на правителството са били доста премерени и фокусирани", отбеляза той. 

Той подчерта, че през последните години има безадресно и безпринципно раздаване на пари, което е утвърждаване на лоши практики.