Икономиката на САЩ бързо се измъкна от кризата, но дългосрочният възход все още е несигурен. Официалните данни показват, че икономиката е нараснала с рекордните 7,4% през третото тримесечие спрямо предходното, когато претърпя сериозен спад.

Но БВП е с 2,9% по-нисък в сравнение със същия период преди година.

На годишна база - начинът, по който САЩ предпочитат да измерват растежа и който предполага, че такъв темп ще се запази в продължение на 12 месеца - икономиката е нараснала с около 33% през третото тримесечие, след рекордните 31% свиване през второто.

Все пак данните показват, че страната излиза в известна степен от рецесията, но растежът, който се обявява пет дни преди президентските избори, е подкрепен главно от щедрите помощи, отпуснати от федералното правителство на домакинствата и компаниите в борбата им с последиците от пандемията от Ковид-19, които в по-голямата си част вече са приключили, отбелязва Франс прес.

Преди два дни Асошиейтед прес отбеляза, че американците може да се почувстват разгневени от официалните данни за икономическия растеж това лято, когато експлозивен отскок е последвал епичен колапс. Правителството вероятно ще изчисли, че икономиката е нараснала по-бързо на годишна база през последното тримесечие, отколкото през който и да е друг такъв период откакто се води отчетността през 1947 г.

Коронавирусната инфекция достигна рекордно високо ниво през последните дни и тъй като допълнителни фискални стимули едва ли ще бъдат предоставени скоро, може би най-рано в началото на следващата година, то по-нататъшният растеж ще бъде много по-бавен, коментира Пол Ашуърт, главен икономист в "Кепитъл Икономикс" (Capital Economics), цитиран от БиБиСи (BBC).

САЩ не бяха засегнати толкова силно тази пролет, когато страните по света бяха в локдаун. Нейната икономика се сви с 9% през второто тримесечие, в сравнение с около 20% във Великобритания, 13,8% във Франция и 9,7% в Германия.