Британската премиерка Лиз Тръс призна, че не е подготвила добре почвата, преди да обяви минибюджета, който предизвика паника сред финансовите пазари, предадоха световните агенции и БТА.

"Продължавам да се придържам към плана, който ние обявихме и поддържам идеята, че ние го обявихме бързо, защото трябваше да действаме. Но признавам, че ние трябваше да подготвим по-добре почвата", каза Тръс пред Би Би Си.

Това признание дойде в първия ден на годишната конференция на Консервативната партия, ръководена от Тръс.

Критици на плана на Тръс, сред които инвеститори и икономисти, казват, че той предвижда харченето на милиарди паунди, но съдържа много малко детайли как ще бъдат възстановени тези средства в краткосрочен план. Тази неяснота именно паникьоса финансовите пазари и стана причина за рекордно ниското ниво на паунда.

Миналата седмица британския финансов министър Куази Куартенг представи минибюджета, замислен от правителството с цел справяне с нарастващата цена на живота и инфлацията, достигаща почти 10 процента. Но неговите идеи за директни помощи за плащането на сметките за ток и за масирано намаляване на данъците за най-богатите породи недоумение у финансовите пазари и опасения от разрастване на британския дълг.

Според Тръс решението да се увеличат заемите тази зима с цел финансиране на минибюджета е добро. "Разбира се ние ще трябва после в средносрочен план да върнем дълга до известен процент от БВП и имам план за това", подчерта премиерката. "Но щеше да бъде грешка, ако не бяхме действали", повтори Тръс. Тя обаче не навлезе в подробности как ще намали дълга, след увеличаването му.

Едва три седмици на власт Тръс вече е по-непопулярна от когато и да е било сред британците. Според допитване на Югав 51 процента от сънародниците й мислят, че тя трябва да подаде оставка.