След като стана ясно, че лифтовете у нас няма да се изискват представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията - кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове все повече хора нетърпеливо очакват първия сняг. В какво състояние обаче са лифтовете в страната и готови ли са да посрещат туристи, Dir.bg се допита до компетентните институции и до представители на бранша. 

Средната възраст на лифтовете в България е 21 години, изчислиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която следи, в какво състояние са лифтовете у нас.

В навечерието на зимния сезон в експлоатация са 31 въжени линии за превоз на хора. А спрени от ползвателите им и служители на ДАМТН са 6 лифта:

  • Пътническа висяща въжена линия х. Незабравка-Платото; 
  • Пътническа висяща въжена линия м. Картала-Бодрост; 
  • Пътническа висяща въжена линия Варна; 
  • Пътническа висяща въжена линия връх Снежанка - Смолянски езера; 
  • Пътническа висяща въжена линия - лифт Бай Кръстьо; 
  • Пътническа висяща въжена линия - кв. Драгалевци;

Снимка: Александра Ангелова

Към този момент в централното управление на Министерството на околната среда и водите, което съгласува планове, програми, проекти и инвестиционни предложения по реда на екологичното законодателство не е постъпвало уведомление за инвестиционни предложения за подмяна на съществуващите лифтове с нови.

Именно Драгалевският лифт (станциите кв. Драгалевци и Бай Кръстьо) е сред най-близките и любими на столичани. След неговото спиране, за да се ограничи качването във Витоша с автомобили се стигна до там, че полиция спира частично движението в планината от 11 ч. до 14 ч. през почивните дни.

Дали обаче предстои реконструкция или подмяна на лифта? 

"Драгалевският лифт е най-старият в страната - първият му участък е строен през 1953 г. и подлежи на пълна реконструкция. Ние сме внесли и процедурата по възстановяване на старите строителни книжа", разказа Петър Петров, представител на Витоша ски.

Източник: Стоп кадър You Tube

Той обясни, че компанията има готовност да поднови първия участък - до Бай Кръстьо, но Законът за горите и Планът за управление на Витоша в определени части спъват процеса. 

"Надяваме се при ново правителство и парламент да поставим отново проблемите и дано някой да ни чуе", каза той. И допълни, че след години на спорове по темата с екоорганизациите са постигнали диалог.

Петър Петров обясни, че подмяната на първия участък на Драгалевския лифт може да се случи за един летен сезон - около 4 месеца, ако всички документи са готови предварително, т.е. да са утвърдени проекти и да има разрешение за строеж.

"В момента Драгалевският лифт свършва в нищото - на Голи връх. Ние искаме да го направим като хората. Удължение с 600 метра, за да стигне на нивото на център Алеко мислим, че ще бъде доста по-разумно и рационално", обясни той.

Що се касае до другите два лифта във Витоша - Витошко лале и Кабинковият лифт, след подмяна на две от въжета им, те са готови да посрещат туристи.

Лифтовете в Банско

са най-новите на територията на страната.

"Кабинковата линия стартира през 2003 г., след което има нов лифт от 2005-а. Най-старият лифт беше сменен през 2017 година с модерен шестседалков - той е със специален мотор, който харчи по-малко енергия и създава по-малко шум", каза Иван Обрейков маркетингов директор на "Юлен" АД, дружеството което стопанисва лифтовете на Банско. Иван Обрейков обясни, че лифтовете в курорта вече са минали профилактика.

Снимка: iStock by Getty Images

"След края на миналия сезон до края на юни кабинковият лифт беше профилактиран", припомни Обрейков. Той обясни, че именно кабинковият лифт е работил и през летния сезон, докато другите са били временно спрени, поради липса на хора.

По думите му плановете са пистите да отворят при първа възможност. Като след средата на ноември при нужни темеператури, в очакване на снега започва и започва и производството на изкуствен сняг.

По последни данни стартът на зимния сезон в Банско е планиран за 18 декември. 

В момента всички лифтове и съоръжения на другия популярен зимен курорт - Боровец са в годишна профилактика до началото на зимен сезон 2021/2022, показва справка в официалния уебсайт на курорта.

Снимка: iStock by Getty Images

Във връзка със Студентския празник обаче - на 8 и 9 декември кабинковият лифт "Ястребец" ще работи за туристи.

Източник: Официален уебсайт на курорта Боровец