Руският външен министър Сергей Лавров заяви в петък, че САЩ застрашават дългосрочния статут на щатския долар, като злоупотребяват с валутата в краткосрочен план.

Той също така обвини Вашингтон в блокирането на бизнес сътрудничеството между двете страни по политически причини и отбеляза като пример опозицията на САЩ срещу проекта за газопровод "Северен поток 2", съобщава агенция Интерфакс.

През миналия октомври руският президент Владимир Путин изрази подкрепата си за т.нар. "План за "дедоларизация", чиято цел е да ограничи излагането на Русия на бъдещи санкции от страна на Съединените щати чрез постепенно ограничаване на международните транзакции в американска валута.

Според плана, руските компании ще правят бизнес в международен план, използвайки рубли, евро и китайски юани, вместо щатски долари, въпреки че те не биха се отказали напълно от американската валута.

По-рано тази година Русия трансферира около 100 млрд. долара в японски йени, китайски юани и в евро, като в същото време намали дела на доларовите си държавни резерви от 46% на едва 22%.

Външният министър Лавров също така подчерта, че докладът за руска намеса на специалния прокурор Робърт Мълър "призна, че неговото разследване не е открило никакви доказателства, че Москва се намесвала в президентските избори през 2016-а година", предаде агенция Интерфакс.

След публикуването в четвъртък на редактираната версия на доклада на Мълър Министерството на външните работи на Русия посочи, че в документа няма нищо, което да "привлича вниманието".

Тези изявления са факт, след като генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви пред Конгреса, че докладът не показва, че някой от кампанията на американския президент Доналд Тръмп се е договарял с руски официални лица по време на подготовката за президентските избори през 2016-а година. Демократите от Долната камара на Конгреса обаче обвиниха Бар, че се опитва да "извърти" доклада на Мълър в опит да "защити" Доналд Тръмп и обявиха плановете си за продължаване на разследването.