Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард изключи възможността да се кандидатира за някой от висшите постове в Европейския съюз, включително и за шеф на Европейската централна банка, съобщава "Файненшъл Таймс".

Според финансовото издание Лагард е казала, че не е заинтересова от ролята на президент на ЕЦБ или за председател на Европейската комисия.

"Имам много важна работа тук, в МВФ, която желая да върша и няма да напусна този великолепен плавателен съд, който може да се сблъска с бурни вълни", отбеляза шефът на Международния валутен фонд.

Трябва да се има предвид, че в края на настоящата и през следващата година изтичат управленските мандати в редица важни европейски институции, в т.ч. на шефа на Единния надзорен механизъм (SSM) на ЕЦБ Даниел Нуи (на 18-и декември 2018-а), на главния икономист на ЕЦБ Петер Прает (през май 2019-а), на президента на Европейския парламент - Антонио Таяни (през юли 2019-а), на президента на ЕЦБ Марио Драги (през октомври 2019-а), на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер (през октомври 2019-а), на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (през ноември 2019-а) и на члена на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьор (през декември 2019-а година).