На този етап от коронакризата пълен локдаун не се предвижда, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в ефира на Нова ТВ.

"Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга - икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика", каза той.

Министърът припомни, че по време на извънредното положение в страната, до пълно затваряне не се е стигало и някои сектори продължиха да работят. Борисов подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

"Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България, и в момента по прогнози на Европейската комисия, е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз", отбеляза министърът.

Той цитира и есенната прогноза на Европейската комисия, според която страната ни ще завърши годината с дефицит, който е три пъти по-добър от средния за Европейския съюз. България има и дълг, който е 4 пъти по-добър от средния за ЕС.

"На фона на всичко, което се случва в Европейския съюз, ние имаме едни от най-добрите буфери и можем да поемем такива сътресения. До момента министерството на икономиката, заедно с това на труда и социалната политика, сме инвестирали близо 1 млрд. лева в българската икономика. Това е през мярката 60/40, през грантовите схеми и през ББР", добави Борисов.

Министърът обясни, че по действащите процедури до края на годината ще бъдат изплатени още 330 млн. лева. През новата година ще бъдат отворени и две нови процедури. Лъчезар Борисов заяви, че през месеца ще се обяви грантова схема за ликвидност за компаниите с оборот над 500 хил. лева.

"Стартираме и процедура за справяне с коронакризата. Там ще бъдат насочени мерки към предприятията, които да трансформират своята дейност към онлайн среда", каза още министърът.