Кубинското министерство на икономиката даде одобрение за първите 32 частни малки и средни предприятия (МСП), както и за три държавни, съобщи Франс прес. Това става девет дни след въвеждането на многоочакваната реформа във все още доминираната от държавата икономика.

Мярката дава "зелена светлина" за създаването на тези нови икономически единици, които могат вече да се регистрират като юридически лица, за да извършват икономическа дейност, се казва в комюнике на ведомството, публикувано в местни медии и цитирано от БТА.

Новите компании са от 11 от 15-те провинции в страната. От тях 13 са в хранително-вкусовия сектор, шест в производствения, три са свързани с рециклиране, а други три - с новите технологии.

Двайсет от тях са еднолични дружества, създадени от частници, работещи за собствена сметка, което досега беше единственият начин да се развива дейност в частния сектор.

Другите заявления, подадени от 20 септември насам, когато влезе в сила реформата, все още се разглеждат. Досега нито едно не е отхвърлено, уточнява министерството.

След дълги години чакане, заради което мнозина изгубиха надежда, комунистическото правителство одобри съществуването на малки и средни предприятия, които могат да бъдат частни или държавни. Отново бе разрешена дейността на неселскостопанските кооперативни дружества, които бяха замразени от четири години.

В Куба частните компании изчезнаха след 1968 година, когато Фидел Кастро започна да прилага съветския държавен модел и ги национализира в рамките на своята "революционна офанзива".

Самият той обаче беше принуден да даде заден ход след разпадането на комунистическия блок. От 1990 година бяха разрешени частният труд, чуждестранните инвестиции и страната се отвори към международния туризъм.

В днешно време кубинската икономика продължава да е държавна на 85 процента, но има над 600 000 частници (13 процента от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11,2 милиона жители), развиващи дейност главно в сферата на услугите (ресторанти, таксита, ремонти). Очаква се те да дадат импулс на новите частни предприятия.

Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието).