КТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да бъде в проценти от минималната работна заплата и да се ограничи полагането на нощен труд в някакви граници. Това съобщи пред журналисти в Ловеч президентът на конфедерацията Димитър Манолов. По думите му към момента десетократно увеличение на заплащането би било справедливо. В България 400 хиляди човека системно полагат нощен труд, добави Манолов.

"На годишната конференция на Международната организация на труда в българския доклад включихме тази тема и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се плаща по 12 евроцента на час - нещо което е абсурд", каза още Димитър Манолов. Според него от 10 години не е променян размерът на това заплащане. "България е една от страните, в които се полага най-много нощен труд, който е изключително вреден за здравето на хората, така че ние ще продължим тази кампания. Затова ще направим международна конференция другата седмица", добави президентът на КТ "Подкрепа".

Днес той присъства в Ловеч на откриването на офис на "Подкрепа". Официални гости на церемонията бяха още вицепрезидентът на конфедерацията Иоанис Партениотис, областният управител на Ловеч Георги Терзийски и заместник-кметът на общината Венцислав Христов.

Димитър Манолов посочи още, че по време на конфедеративен съвет вчера /10 юни/ в ловешкото село Сливек е била обсъдена организацията за 10-ия конгрес на КТ "Подкрепа", който този път съвпада и с нейната 30-годишнина. Други теми са били ратификацията на Истанбулската конвенция, отношението на България относно проекта за директива на ЕС, свързан с информирането на работниците за условията по тяхното наемане и условията на труд и други.