Световните лидери трябва да решат проблема с напрежението в търговията, което застрашава все повече световната икономика и финансовите пазари. Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Блумбърг, цитирана от БТА.

Перспективите остават неясни, тъй като търговските конфликти, несигурността на поетия курс и геополитическите заплахи подкопават доверието, инвестициите и растежа, заявява Георгиева в своята Глобална програма за мерки в икономическата политики, оповестена днес във Вашингтон.

Търговските спорове могат да се разпространят до мерки в паричната политика, валутните курсове, финансовия сектор, застрашавайки световната финансова система, излагайки на риск трудно спечелените икономически постижения, отбелязва тя.

Според нея акцентът трябва да бъде върху преобръщането на тенденцията за повишаване на митата и намирането на дългосрочни решения на търговските спорове.

Георгиева предупреди, че съществуват значителни рискове. Растежът може да "дерайлира", ако търговските спорове доведат до трансгранични ограничения, включително върху технологии или да стимулира по-мащабни действия в областта на паричната политика, валутните курсове или финансовия сектор, отбелязва тя.

Вижда ли се краят на търговската война

Управляващият директор на МВФ каза още, че примирието между Вашингтон и Пекин е добра новина, но не е достатъчна и настоя двете страни да постигнат дълготрайно решение, за да запазят световния икономически растеж.

Наистина е добра новина, че Съединените щати и Китай разговарят помежду си, но това не е достатъчно. Нуждаем се не само от примирие, но и от търговски мир, каза Кристалина Георгиева.

Вашингтон и Пекин, които са в търговски конфликт от март 2018 година, обявиха в петък принципно търговско споразумение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се надява то да бъде окончателно оформено до средата на ноември.

МВФ изчисли, че търговската война между двете най-големи икономики в света ще намали брутния вътрешен продукт с 0,8 процента или 700 милиарда долара до 2020 година, ако влязат в сила всички увеличени мита до края на годината.

Георгиева посочи, че ако не се прилагат наказателните мита, въздействието ще бъде 0,6 процента.

Управляващият директор на МВФ също така отбеляза, че търговията насърчава растежа, създаването на работни места и следователно намаляването на бедността.

"Търговията е добра за мира", подчерта тя.

Кристалина Георгиева каза още днес, че МВФ ще работи с Аржентина в настоящата икономическа криза, допълва Ройтерс.

Ще има ли сделка за Брекзит

Кристалина Георгиева също така приветства споразумението между Великобритания и ЕС за Брекзит, като изрази надежда, че добрата воля ще се съхрани до одобрението на споразумението от британския парламент, предаде Франс прес.

Както казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: когато има желание, има и споразумение. Надявам се това желание да се запази до одобряването на споразумението от депутатите, заяви Георгиева на пресконференция във Вашингтон.