Глобалната инфлация може да е близо до своята връхна точка. Все пак може да се окаже трудно тя да се сведе до целевите равнища около 2 на сто. Това заявява в интервю за Блумбърг Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), която ще вземе участие в 27-aта конференция на Организацията на обединените нации за изменението на климата, започнала вчера в Египет, предаде БТА.

Това, което тласка нагоре инфлацията е не само нарушеното търсене и предлагане, но също така и променящата се среда, в следствие на осъзнаването, че вече не можем да взимаме решенията си на базата на евентуалните разходи, казва още Георгиева. Тя отбелязва, че ако искаме да постигнем диверсификация на веригите за доставка, това неизбежно ще тласне нагоре цените.

Виждаме, че централните банки са обединени в борбата си срещу инфлацията, и са я приели като свой основен приоритет. Борбата на централните банки с инфлацията и диверсификацията на доставките, процеси които протичат паралелно, ще смъкнат цените до нивата, на които трябва да бъдат, допълва Георгиева.

Управляващият директор на МВФ е предупреди, че ако не успеем в борбата си срещу инфлацията, то "тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност, ще бъде нарушена".