Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява мярката 60/40 да бъде продължена до края на юни 2021 година. Това обяви по време на Годишното общо събрание на най-голямата работодателска организация нейният председател Кирил Домусчиев. Предложението е отправено към социалния министър Деница Сачева, съобщават от КРИБ.

"Виждате, че по тази мярка бяха разходвани сериозни средства от бюджета, което значи, че тя работи. Тези средства бяха усвоени от множество фирми, голяма част от тях наши членове. Виждате, че тази мярка се предвижда да продължава да работи и догодина", каза Кирил Домусчиев.

Той допълни, че удължаването на мярката ще подпомогне началото на новия туристически сезон. Според думите му въпреки първоначалните критики към програмата, тя е помогнала на бизнеса да се справи с най-тежките последици от кризата.


"КРИБ е единственият автор на тази мярка. Тогава всички бяха против, всички други работодателски организации, включително и правителството. Подкрепиха ни само от КНСБ. А сега бащи и съавтори много. Всички са доволни и не го крият", каза още Домусчиев.

От думите му стана ясно, че е подготвена и мярка за новоназначените служители.

"Беше подготвен и инструмент "Заетост за теб", който ще помогне на новоназначени работници, взети от трудовите борси, като поеме минималната работна заплата и осигуровките им за 6 месеца", обясни Кирил Домусчиев.

Друго антикризисно предложение на организацията е да бъде премахнат т.нар. "рай на длъжника". Според бизнеса така няма да се задълбочава междуфирмената задлъжнялост и масовите фалити ще бъдат предотвратени.