Две бизнес организации - КРИБ и БСК, разкритикуваха Плана за възстановяване и устойчивост при обсъждането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Онлайн заседанието на НСТС бе свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) смятат, че оповестеният от вицепремиера Томислав Дончев Национален план за възстановяване и устойчивост не отговаря на едно от основните изисквания, а именно - да бъде обвързан с реформи и да отразява специфичните за страната ни препоръки на Европейската комисия, съобщи Нова Тв.

От КРИБ отбелязват, че трябва да се предвидят повече и с по-сериозен бюджет целенасочени мерки за подкрепа на бизнеса.

По време на заседанието председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев е заявил, че в проекта на Плана не се виждат особени реформи, предаде БТА. 

Радосвет Радев е изразил съжаление за пропуснатия шанс за ефективно включване на бизнеса от началото на разработването на плана и е посочил, че е скептик и за резултатите, и от днешната дискусия.

Председателят на БСК е изтъкнал, че в плана пари за екологична трансформация на бизнеса почти липсват. По думите му липсват и "смели крачки за подобряване на бизнес средата", за цялостна дигитализация на здравеопазването. Според Радев за повечето реформи и инвестиционни проекти в Плана не са посочени целеви индикатори за изпълнение, липсва и статистическа информация като цели, задачи, оценка на въздействието, обосновка за необходимостта и ефективността на предвидените инвестиции.

На заседанието са били представени основните акценти и параметри на четирите стълба на Плана - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Социалните партньори са изразили позиции си по съответните структурни елементи на Плана и са направили конкретни предложения и бележки по текстовете на проекта и предложения за обвързване на Плана с Националното тристранно споразумение, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.