САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура на Русия, като са предупредили Киев, че ударите с дронове рискуват да повишат световните цени на петрола и да провокират ответни мерки, съобщава британското издание "Файненшъл таймс", като се позовава на три източника, "запознати с дискусиите" и когото БТА цитира.

Многократните предупреждения от Вашингтон са били отправени към високопоставени служители в украинската служба за сигурност СБУ, и дирекцията на военното разузнаване, известна като ГУР, уточняват източниците. От началото на руското нашествие през февруари 2022 г. и двете разузнавателни звена постоянно разширяват собствените си програми за дронове, с които да нанасят удари по руски цели на сушата, в морето и във въздуха.

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света въпреки западните санкции срещу петролния и газовия ѝ сектор. Цените на петрола се повишиха с около 15% тази година до 85 долара за барел, което повиши разходите за гориво в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране. Вашингтон се опасява също, че ако Украйна продължи да нанася удари по руски съоръжения, включително по много от тях, които се намират на стотици километри от границата, Русия може да отвърне на удара, като атакува енергийната инфраструктура, на която Западът разчита.

"Ние не насърчаваме и не даваме възможност за нападения на територията на Русия", подчерта говорител на американския Съвет за национална сигурност.

Възраженията на САЩ идват в момент, когато Байдън е изправен пред тежка битка за преизбиране тази година, а цените на бензина се покачват, като тази година са се увеличили с почти 15%, достигайки около 3,50 долара за галон, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Нищо не плаши един действащ американски президент повече от скок на цените на горивата в изборна година", казва Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy и бивш съветник по енергийните въпроси в Белия дом.

Според един от украинските служители, участвал в планирането и провеждането на атаките, целта на "специалните операции" е да се затруднят доставките на гориво за руските войски и да се намали финансирането на военните усилия на Кремъл. Освен това Киев иска да нанесе символичен удар, като пренесе войната по-близо до Москва и покаже, че противовъздушната ѝ отбрана - включително тази около Кремъл - може да бъде пробита.

Някои официални лица разглеждат въздушната кампания и като средство за подтикване на Вашингтон да одобри задържания в Конгреса пакет за военна помощ в размер на 60 млрд. долара, който е от решаващо значение за защитата на Украйна, добавя британското издание.