Коридорът "Украйна - пристанища на Румъния и България" постепенно се превръща в един от глобалните пазари за търговия със зърно в Северозападния Черноморски регион. Това заяви председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук на Конференция на председатели на парламенти в рамките на австрийското председателство на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав, проведена вчера, съобщават "Укринформ" и БНР.

"Благодарни сме на Европейския съюз за създаването на "Пътища на солидарността", които позволяват износа на най-важните продукти за ЕС и трети страни. Между другото, дунавският маршрут "Пътища на солидарността" също остава ключов маршрут за украинския селскостопански износ", подчерта Руслан Стефанчук.

По думите му, през октомври миналата година е започнал да функционира нов зърнен коридор Украйна-Молдова-Румъния, който също има значителен принос за преодоляване на последствията от руската блокада.

"Още сега можем да говорим за създаването на зърнения коридор "Украйна - пристанища на Румъния и България", който постепенно се трансформира в един от световните пазари за търговия със зърно в Северозападния Черноморски регион с разклонение към река Дунав", каза председателят на украинския парламент.

Той добави, че Украйна също ще засили развитието на корабоплаването по течението на река Дунав, за да създаде нови пътища за търговия и доставка на стоки между Украйна и други дунавски държави.

Според украинското електронно издание usm.media, през 2023 г. товарооборотът през дунавските пристанища е станал рекорден, надвишавайки 29 милиона тона.