Комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) прие вчера проектодоклада на евродепутата Джесика Полфярд (ЕНП, Швеция) относно новите геномни техники (НГТ) с мнозинство от 47 гласа "за", 31 "против" и 4 "въздържал се". Това съобщи най-голямата европейска земеделска организация - "Копа-Коджека", която приветства гласуването, на която се позова БТА.

Евродепутатите са съгласни с предложението да има две различни категории и два набора от правила за получените чрез НГТ растения. Тези, които са считани за еквивалентни на конвенционалните (НГТ 1 растения), ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, докато за НГТ 2 растенията това законодателство адаптира рамката за ГМО.

Според евродепутатите семената на новите геномни техники трябва да бъдат етикетирани по съответния начин и да бъде създаден публичен онлайн списък на всички растения НГТ 1. Въпреки че няма да има задължително етикетиране на потребителско ниво за растения НГТ 1, евродепутатите искат Евриопейската комисия да докладва за това как се развива възприятието на потребителите и производителите за новите техники, седем години след влизането в сила.

"Копа-Коджека" положително отбелязва голямото мнозинство от гласовете в полза на компромисната поправка по отношение на изключването от патентоспособност.

Организацията също така заявява, че ще продължи да работи за подобряване на проектодоклада преди пленарната сесия, чието гласуване ще се състои в началото на февруари, и се надява, че регламентът за новите геномни техники ще бъде финализиран преди европейските избори.

Същевременно Сдружение "Агролинк", представител на коалиция "За да остане природа в България", изрази становище, че гласуването в ЕП е "предателство срещу правата на земеделските производители и потребителите в угода на големите корпорации".

"Агролинк" изтъква, че Полфярд е внесла "невалидиран, още по-радикален подход за дерегулация, основан на съветите на един-единствен професор", а предложението на Комисията "премахва всички проверки за безопасност за около 94 процента от НГТ, които понастоящем все още са в процес на лабораторни разработки за патенти".

Според сдружението, Съветът на министрите на държавите членки ще трябва да намери общо решение, след като през декември не успя да постигне съгласие.

"Агролинк" настоява българското правителство да постави в своя дневен на първо място правата и икономическите интереси на българските земеделски производители, за да знаят какви семена ползват, както и развитието на българските традиционни сортове земеделски култури и традиционната храна.