Комисията на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика подкрепи днес проекта за изменения в газовата директива на ЕС, които ще разширят възможностите на Брюксел да контролира проекта "Северен поток-2", съобщи ТАСС. 

"Комисията на ЕП подкрепи поправките в Газовата директива на ЕС", заяви след гласуването нейният председател Йежи Бузек.

През февруари директивата беше подкрепена от постоянните представители на страните членки в ЕС, а след това текстът беше одобрен на преговори между Съвета на ЕС и Европарламента. 

Сега по текста трябва да се произнесе пълният състав на Европейския парламент на пленарно заседание. След това документът предстои да бъде утвърден от Съвета на ЕС, а после всички страни членки трябва да включат неговите разпоредби в своите национални законодателства в сферата на енергетиката.

ЕС възнамерява да приключи цялата процедура до края на 2019 година, за да може изменената директива да влезе в сила преди пускането в експлоатация на "Северен поток-2", за да може действието й да обхване газопровода. Очаква се съоръжението да заработи до края на текущата година.

 

Изменената газова директива разпространява нормите на ЕС в сферата на енергетиката и върху морски газопроводи от трети страни до държави от ЕС, преминаващи извън територията на европейските страни. По този начин според Третия енергиен пакет на ЕС оператор на "Северен поток-2" трябва да бъде компания, независима от "Газпром".

Освен това 50 процента от капацитета на съоръжението трябва да бъдат резервирани за газ на независими доставчици, което може да остави тръбата наполовина празна за неопределено време.

Германия постигна значително смекчаване на поправките и според окончателния текст решението дали на руския проект да бъде предоставено изключение от европейските правила ще се взема не от Брюксел, а от европейската страна, на чиято територия газопроводът излиза на суша, след консултации с Еврокомисията. В случая със "Северен поток-2" това е Германия.