Заради развитието на изкуствения интелект в бъдеще ще изчезнат различни професии в обслужващата сфера и в търговията. Също занапред няма да има пазачи в затворите, защото няма да има нужда от тях. Няма да е нужно дори и гривни да се слагат на затворниците, защото с "определени умни средства" те ще са под сериозен контрол и надзор, каза в интервю за БТА относно развитието на изкуствения интелект в бъдещето акад. Чавдар Руменин - бивш директор на Института по роботика при БАН, а сега негов заместник-директор. Ученият също е и изобретател, има над 160 патента за изобретения. Сега е и директор на Националния център за компетентност по квантова комуникация и отговаря за осем университета и института, работещи по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Ще останат и занапред професиите, свързани с творчеството, а най-вечна ще е учителската професия

Ще изчезнат в бъдеще всевъзможни професии в обслужващата сфера, в търговията, заради развитието на изкуствения интелект, прогнозира акад. Руменин. По думите му в банковата система вероятно много хора си мислят, че винаги ще има едно гише, на което ще ходят да си внасят парите. Но извън биткойните, парите занапред ще имат други измерения и по-друг начин ще се борави с "финикийските знаци". Затова тези длъжности и функции, които сега ги имат банките, ще отпаднат, е мнението на учения.

Може би ще отпаднат занапред тези професии, в които няма творческо отношение и няма творчество. Ще отпадне и администрацията, но учените, поетите, художниците, писателите, даже и журналистите, които също имат творческа професия, ще запазят професиите си, заяви акад. Чавдар Руменин. Той коментира, че "там, където се изисква въображение и където се изисква отклонение встрани, където е необходим страничен поглед, за да се намери новото знание, което е някъде там - в паралелните светове, там, където е Бога, тези всичките неща, никога по един или друг начин, няма да бъдат свързани с изкуствения интелект. И тези професии няма да отпаднат и изчезнат - те ще бъдат вечни. А най-вечна ще е учителската професия, прогнозира ученият.

"Учителската професия ще е вечна, недейте да мислите, че като се постави един робот да разказва, като латерна едно и също на децата, това е учителство. Нищо подобно, учителството е отношение и чувство на преподавателя, на компетентния човек към децата, които искат да научат информацията. А дигитализацията в образованието, това е форма и средство, за да може по-удачно да се обработва информацията и знанията", коментира акад. Руменин.

Хората не трябва да се плашат, че ще дойдат времена, в които машини и роботи ще ги управляват

В света усилено се работи върху проблематиката на изкуствения интелект, като това особено е свързано с военните технологии, каза акад. Чавдар Руменин. Той отбеляза, че не е тайна и това се пише в авторитетните списания, че вече има такива оръжия, които наистина имат елементи на изкуствен интелект и много добре се ориентират в различни ситуации. Тук не говорим за този примитивизъм - "да се убиват хора", това е нещо, което се отнася все едно за каменната ера. "Достатъчно е да се направи една кибератака, да се срине банковата система на една страна или на един регион, да се унищожи например медицинското обслужване или да се съсипят интернет връзките - това е достатъчно. Всичко това показва, че изкуственият интелект има своето глобално значение", коментира ученият.

По повод на различни мнения в света, че изкуственият интелект може да е заплаха за човечеството в бъдещето, акад. Руменин отбеляза, че "Стивън Хокинг е велик физик и има много развито въображение, и той има правото да представя различни визии и идеи за развитието на изкуствения интелект". В една от тези визии, не във всички обаче, той твърди, че след 20 години до такава степен ще бъдат развити елементите на изкуствения интелект, че трудно ще можем да ги управляваме. Това може и да стане, обаче задайте си въпроса, за да стане това - кой е в основата, това са хората, които напълно не са изяснили как функционира биологичният им мозък. "От тук е и моето дълбоко убеждение, че не трябва да се плашат хората, че ще дойдат такива времена, когато машини, роботи, ще ни управляват", коментира ученият. Сега хипертехнологията на 21-и век, но това ще бъде и в 22-ри век, е роботиката, както преди 20-30 години бяха информационните технологии и компютрите, а сега това са роботите. Затова предстои дълго и целенасочено развитие по посока да могат да се ориентират сами в обстановката, а да не работят по предварително зададени програми, обясни ученият.

У нас нямаме национална стратегия по роботика и по изкуствен интелект

Въобще проблемът с изкуствения интелект трябва да бъде поставен на много по-рационална и разумна основа. "В България обаче нямаме национална стратегия по роботика и по изкуствен интелект, но за различни други теми има всевъзможни стратегии, които дори се финансират и милиони се разпределят", заяви акад. Чавдар Руменин.

Той съобщи, че Институтът по роботика има три спечелени проекта за центрове за компетентност в областта на роботиката, на квантовата комуникация и на роботизираната хирургия. "Всичко е за около 45 милиона лева, но страни като Франция, САЩ и Германия имат свои национални стратегии за изкуствения интелект и роботиката. При нас тази тема отсъства", констатира ученият.

Акад. Руменин обясни, че когато се говори за изкуствен интелект, трябва да се има предвид съответната система, като роботът не е задължително да прилича на човек, може да бъде предмет, който се придвижва, може да бъде и "нещо", което да управлява определени процеси, да комуникира със сателити или да има и други възможности.

Изкуственият интелект е една възможност чрез компютърни технологии и дигитализация определени обекти, и най-вече преди всичко роботите, да могат да осъществяват дейности в интерес на хората, а не в тяхна вреда, поясни ученият.

 

Има ли вероятност след 2030 г. изкуственият интелект да започне да превъзхожда човешкия интелект?

Преди месец директорът на Лабораторията за изкуствен интелект Dwango в Токио д-р Хироши Ямакава гостува в Българската академия на науките и изнесе лекцията "Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека". Д-р Ямакава е един от водещите японски изследователи в областта на изкуствения интелект. В лекцията си ученият каза, че изкуственият интелект е изключително бързо развиваща се област на науката и състезанието в световен мащаб за неговото развитие и приложение е много оспорвано. САЩ и Китай вероятно ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект, заяви д-р Ямакава.

Според него след 2030 г. изкуственият интелект ще се развие до такава степен, че ще превъзхожда в много отношения човешкия интелект, ще участва активно в промишлеността и ще се намесва дори в човешките предпочитания.

Попитан дали подкрепя прогнозата на д-р Ямакава за бъдещето превъзходство на изкуствения интелект над човешкия, акад. Руменин заяви, че "може изкуственият интелект да превъзхожда нашето отношение, няма да кажа нашия интелект, в много тесни граници за определени неща". Например, да си изберем по-качествен телевизор или аудиосистема, защото ще ни се дадат най-добрите характеристики за тях. Обаче, ако трябва да направя нов телевизор или нова аудиоситема, да съчиня или да напиша песен с ново звучене, никакъв изкуствен интелект няма да ми свърши работата. В това отношение аз се разминавам с прогнозата на моя японски колега, коментира акад. Чавдар Руменин.