КНСБ смята, че въвеждането на фирмени политики за поведение на служителите в социалните мрежи би поставило и въпроса може ли работниците да изключват след работно време мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите.

В специфичната комуникационна среда на фейсбук има нужда от хигиена на общуването, от облагородяване и КНСБ пита широката аудитория дали трябва да се въведе някаква регулация, заяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов на пресконференция в Добрич, където също е организиран дискусионен форум по темата, предаде БТА.

При днешните комуникационни технологии работникът и служителят продължават да са на работа и след работно време, а работата в семейна среда руши семейството, каза националният секретар на конфедерацията Тодор Капитанов. Той даде пример със страна-член на Европейския съюз, където вече е постигнато споразумение с работодателите, че след 18 часа служителите могат да изключват телефоните си.

Регулацията на общуване във фейсбук, откъдето вече се породиха съдебни казуси заради уволнения, злепоставяне, обиди, не означава да бъдат подготвени нормативни актове, допълни Чавдар Христов. По думите му правила на добра воля биха поставили границата какво може и не може да се споделя в социалната мрежа, без да се ограничава личната свобода. Вицепрезидентът на КНСБ добави, че предложенията от дискусионните срещи ще бъдат обобщени в национален доклад, който синдикатът ще предостави на институциите и социалните партньори за определяне на нови политики.