КНСБ: На дневен ред е въпросът да изключваме ли мобилния си телефон след работно време

Добра воля може да постави границата какво може и не може да се споделя в социалната мрежа, без да се накърнява личната свобода

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тия съвсем изпращяха...ми всеки си избира кой да го гледа или обажда през социалните мрежи (след работното време) има си всякакви механизми, ама на тоя тъпак май не му стига акъла за тия неща.

Ха дано ама на дали - нали сме роби в собствената си страна как така няма да си вдигаме телефоните - робът няма право на собствен живот ,семейство или сън за всяко позвъняване в извън работно време на служител трябва да има санкция за работодателя

Тези съвсем изтрещяха.

Не бих казал, в действителност има работодатели, за които няма работно време. Тези хора очакват хората които вършат действителната работа да са на линия 24/7, не признават нуждата от сън, за почивни дни въобще да не говорим. Такива хора имат нужда от регулация. Бил съм обект на подобен тормоз, колкото и пари да е заплатата, не си заслужава. Загубеният сън, лично време и време със семейството е безвъзвратно. Бил съм свидетел как работодателят порицава на висок глас, пред целия колектив, колега, който е имал "наглостта" да си изключи телефонът извън работно време, както и последващи заплахи за уволнение и ненамиране на работа в сектора.

Резонно - контравъпрос : Може ли в работно време с включен телефон за лични разговори на тумбак т.е. в неограничено количество . До скоро имах такъв работник. За щастие вече не работи при мен.

Гошка, ти КТ скоро чел ли си? Там има отговор на твоя въпрос. Прочети, интересно ще ти е!

Какво ти пречи, ако си общ работник и вършиш еднотипна работа да имаш хендсфри на ухото? Сега, хора сме, на всеки може да се случи дете да се разболее, приятел да закъса, нещо да трябва да се чуете, затова съм твърдо против шефа да ти взема телефона, докато си на работа. Обаче го има и другото, че някои хора наистина прекаляват с телефоните, не мога да го отрека. Но както ти сам отбеляза, като видиш, че не ти върши работа човека, се отърваш от него, да му мисли следващия му шеф. Защо да страдат и другите служители, защото единия прекалявал?

От друга страна, ще трябва да си изключваме фейсбука ПРЕЗ работното време :)))

Пълни глупости. Мобилният ми телефон, както и всички други екстри чрез него, е средство за комуникация с всичките ми близки. Да забранят на работодалите да ни търсят извън работно време. ТОЧКА.

Българският работодател разсъждава така;"Щом си си дал г-за под наем ще правя с него каквото си искам!"

Ама вие да сте видели досега трудов договор, в който пише, че служителят трябва да си държи включен телефона извън работното време? Друг е въпросът, че в един нормален екип винаги може да се наложи някой да даде едно рамо извънредно. Сега чакам да се повдигне и изключително сериозният въпрос за правото на служителите да ходят до кенефа в извънработно време...