Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изпрати отворено писмо до премиера акад. Николай Денков във връзка с постигнатите договорености по подписаното Споразумение между енергетиците и миньорите и правителството.

От синдиката настояват в най-кратки срокове да им бъде предоставена писмена информация по изпълнението на всички точки от споразумението, което бе подписано в началото на октомври миналата година. Текстът на писмото до министър-председателя бе разпространено до медиите от пресцентъра на КНСБ.

От КНСБ казват, че на 10 януари т.г. се е състояла среща, на която е "поставен въпросът за необходимостта от промяна на Пътната карта за климатична неутралност в посока на конкретизиране на намаление на въглищните мощности през 2027 г."

Според решението на НС от януари 2023 г. МС следва да предприеме действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 г.

От КНСБ не приемат направеното предложение от Министерството на енергетиката, се казва в писмото. Настояваме да ни бъде посочена необходимостта от такава промяна на Пътната карта, която вече е представена на Европейската комисия и приета от нея, заявяват от синдиката.

Синдикалистите обръщат внимание, че "нараства напрежението сред работещите в комплекса "Марица изток", породено от неяснотата, свързана с производствените програми и възможни съкращения на персонала в мините и централите".

Отчет на приетите мерки от правителството за изготвяне, обсъждане и приемане на национална програма за компенсиране на работниците и служителите, засегнати от закриването на ТЕЦ и въглищни мини, е друго искане на КНСБ, пише БТА. Оттам настояват и за актуална информация за "предприетите законови и нормативни мерки да се гарантира работата на ТЕЦ "Марица изток 2". След одобрението на териториалните планове за справедлив преход пред Комитета за наблюдение на Програма "Развитие на регионите" (ПРР) беше представен проект за първо изменение на Индикативната годишна работна програма (ИГРП) за 2024 г. основно по Приоритет 4 "Справедлив преход", коментират също от КНСБ.

"В представения проект липсват предвидените 204 млн. евро за рекултивация на терените в "Мини Марица изток", което поставя под въпрос възможностите за алтернативна заетост на миньорите", твърдят от синдиката.

На 4 октомври м.г. депутатите приеха решение във връзка със споразумението между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика. Гласуването беше предшествано от протести на работещи във въглищни централи и среща в парламента между премиера, министри и депутати с протестиращи енергетици и миньори. А според решението на НС от януари 2023 г. МС следва да предприеме действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 г.