Във второто денонощие от протеста на миньори и енергетици енергийният министър Румен Радев се срещна с представители на "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2". На срещата отказаха да присъстват легитимните синдикални представители на двете дружества, както и представители на  протестиращите, но Радев увери, че ще отиде при тях на магистрала "Тракия".

Разговорът продължи близо четири часа в сграда на ТЕЦ-а. По думите на Радев основният акцент е бил в това "да сме уверени, че всички действия, които се предприемат и това, което се прави и планира, неминуемо ще гарантира и обезпечи сигурността на електроенергийна система и електроенергийно производство за страната". Той е категоричен, че работни места не трябва да бъдат губени. 

И потвърди, че териториалните планове за справедлив преход вече са изпратени. "Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят", подчерта министърът на енергетиката.

Той заяви, че недоволните енергитици и миньори не застрашават с демонстрациите си функционирането на системата и изпълняват своите задачи. Радев призова протестиращите да имат търпение и да влязат в разговори.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга:

"Всички хора, които са излезли на протести, било то на автомагистрала "Тракия" и на прохода "Хаинбоаз", или на други места, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които коректно са си направили постъпки, за да изразят протеста си законно. И това, че са навън не компрометира изпълнението на техните задачи". 

По-рано днес, преди срещата Радев посочи, че това, което е най-важно за всички хора, е да имаме разговори, диалог и чуваемост. 

"Смятам, че интересите на служителите ни и сега са защитени, и в бъдеще ще бъдат защитени, като се гарантират техните работни места, като бъдат използвани техните умения", коментира пред журналисти след срещата Илза Чинкова, изпълнителен директор на "Мини Марица-изток". Според нея ще има надграждане в дейността, нови високотехнологични проекти, които ще дадат допълнителна възможност за по-добри възнаграждения и по-добри условия на работа.

"Естественият ход на дейността на мините, разбира се е, че тя не е вечна, идва момент, в който започват и затихващи процеси. 2038-а е съвсем обозрима година, която дори съвпада с полезния живот, който е 2043 г. Не би трябвало и няма да създаде сериозни затруднения. Естествено, това е въпрос на един генерален план, който ще бъде разработен, но работата, включително в процеса на затихване, е продължителна и тя ангажира почти изцяло човешкия ресурс, който и в момента работи в мините".