Сделката за препродажба на държавния пакет акции в компанията "Роснефт% на китайската CEFC се провали. До 31 март китайците трябваше да преведат 1.6 милиарда евро, но това така и не се случи. Една от причините е арестът на шефа на китайската компания по подозрения в мошеничество.Това съобщи специализираният сайт "Финанс" и допълни, че това е предизвикало и рязка промяна в стратегията на компанията за следващите 4 години.

Взето е решение "Роснефт" да хвърли 2 милиарда долара за обратно изкупуване на своите акции. Парите ще стигнат за около 3% от общия брой акции, коментират експерти. Предполага се, че тези акции ще бъдат изкупени от "Гленкор" или Суверенния фонд на Катар, които станаха притежатели на държавния пакет акции при приватизирането им.

Освен това компанията възнамерява да намали решително големия си дълг, който се увеличи 5.5 пъти за последните 7 години и достигна в края на 2017 година до повече от 4 трилиона рубли. За да намери средства, компанията ще продава активи, които нямат пряко отношение към нейната основна дейност. Ще бъдат сериозно намалени и парите за инвестиции-с 800 милиарда рубли годишно.