Китай съобщи снощи, че забранява износа на технологии за преработка на редкоземни минерали и производството на магнити от тях, добавяйки това към забраната за износ на технологии и извличане и сепариране на такива материали, предаде Ройтерс.

Редкоземните минерали са група от 17 метала, ползвани при производството на магнити, които превръщат мощността в движение при електромобилите, вятърните турбини и електрониката.

"Тази стъпка е ясен знак, че зависимостта от Китай в която и да е част от веригата на доставките не е устойчива", казва Нейтън Пикарсич, съосновател на консултанската компания "Хърайзън адвайзъри" (Horizon Advisory).

Китайското министерство на търговията миналия декември се допита до общественото мнение дали да включи в своя каталог на забранените за износ технологии и тези за производството на магнити от самарий-кобалт, неодим-желязо-бор и церий. Списъкът на забранените технологии включва и производството на калциев оксиборат.

Според каталога забраната е с цел защита на националната сигурност и обществения интерес.

Китай сериозно затегна през настоящата година правилата за износ на редкоземни минерали и технологии за преработката им, посочва Ройтерс. През август, например, бяха наложени износни разрешителни за галия и германия, които са ключови при производството на чипове, последвани от подобни ограничения за няколко вида графит от 1 декември.

"Китай се стреми да запази доминиращата си позиция на пазара", казва Дон Суорц, главен изпълнителен директор на "Американ реър ъртс" (American Rare Earths), която извлича и преработва редкоземни минерали в Уайоминг. "Това е истинска надпревара".