Китайският износ бележи ръст през август с 10% според публикувани правителствени данни. Това е лек спад спрямо предходния месец, когато данните сочеха увеличение на експорта от страната с около 12%, съобщи CNN.

През идните месеци е възможно ситуацията да се влоши с ескалацията на търговската война между САЩ и Китай. В петък американският президент Доналд Тръмп обяви, че администрацията му е подготвила нови мита върху китайския внос на стойност 267 млрд. долара.

Ако тези мита влязат в сила и към тях се добавят наложените до момента, то тарифите ще засегнат целия внос на китайски стоки в САЩ. През миналата година той възлизаше на 505 млрд. долара.

Анализатори от инвестиционната банка Nomura смятат, че в резултат на това ръстът на китайския износ "може да спадне до най-малките едноцифрени числа и дори да премине на отрицателна територия". Те добавят, че това ще значи още напрежение за китайската икономика, която вече среща сериозни удари.

Загубите за китайския износ към момента се дължат най-вече на леките му спадове към партньори на страната като Европейския съюз и Япония.

За сметка на това износът на Китай към САЩ продължава да се увеличава и през август. Причините са най-вече слабият курс на юана и желанието на американски компании да внасят стоки от азиатската страна преди поредния кръг американски мита.

Огромният търговски излишък на Китай със САЩ се оказа в основата на спора между двете най-силни икономики в света. Според анализатори фактът, че той продължава да расте, може да увеличи и напрежението от търговската война.

Скоро Пекин може да се окаже принуден да търси нови методи за насърчаване на растежа на китайската икономика. Властите в страната вече прибегнаха до данъчни облекчения и по-свободна парична политика, за да стимулират икономиката. Тя започна да се охлажда по-рано тази година в следствие на търговските спорове.

Данни от миналата седмица показват, че китайските фабрики все по-често губят поръчки за износ. "Вероятно е спадът на експортни поръчки да отнеме повече време на китайската икономика, за да се възстанови", посочват още анализатори от Nomura.

Китайските капиталови пазари и националната валута също са под натиск през последните месеци заради съмненията на инвеститорите за здравината на икономиката.

Някои анализатори смятат, че Пекин умишлено отслабва позициите на юана, за да повиши износните поръчки. Този ход обаче носи сериозния риск от бъдещи проблеми и на финансовите пазари.