В търсене на начини да отвърне на Вашингтон на фона на ескалиращата битка с митата президентът на Китай Си Цзинпин и неговият икономически съветник са посетили китайски завод за редкоземни елементи - екзотични минерали, използвани в производството на електрически автомобили, мобилни телефони и други технологии, информира Асошиейтед прес.

Редкоземните елементи са "важен стратегически ресурс", коментира Си, цитиран от агенция Синхуа.

Посланието е ясно: ролята на Китай като основен световен доставчик на редкоземни елементи, използвани в смартфони, леки магнити, батерии и други компоненти е предимство пред Вашингтон. Влиянието на Китай би могло да се разпростре още повече в американския технологичен сектор, най-вече достигайки Епъл (Apple) и други компании, които разчитат на китайската промишленост.

Досега Пекин се опитва да изглежда сдържан в битката с президента Доналд Тръмп в областта на технологиите и търговията, допълва АП.

В момент, когато двете страни навлизат все по-дълбоко в битката, посещението на Си е знак, че неговото правителство търси нови начини да окаже натиск върху Вашингтон да се укроти. Инвеститорите вече се безпокоят, че Пекин в крайна сметка ще се опита да ограничи или дори да блокира производството и продажбите на айФон (iPhone) в Китай. Тази заплаха донесе на акционерите загуби за 80 милиарда долара до момента този месец.

Макар Пекин да има редица възможности да наруши търговията, тези опции имат икономическа и политическа цена. Няма и гаранция, че ще проработят, изтъква АП.

Първите ответни мита на Китай имаха за цел да разклатят Тръмп в политически аспект, като бяха насочени срещу земеделските щати, подкрепили го на изборите през 2016 година. Необезсърчен, Тръмп вдигна митата върху още китайски стоки. След това Пекин нанесе удар на промишлените производители, които отвърнаха.

Ако искат резултати, на китайските лидери може да се наложи да го ударят по слабото място, оказвайки натиск върху котировките на американските акции, посочва Дерек Сизърс, специалист по Китай в Американския предприемачески институт (American Enterprise Institute) във Вашингтон.

Не е ясно как може да стане това, "но президентът е чувствителен към продължителна слабост на пазарите", пише Сизърс в имейл. Уязвимостта на Епъл спрямо поевтиняването на акциите най-вероятно не е останала незабелязана в Пекин, допълва АП.