Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че иска през идните 30 години общите нетни емисии на газове с парников ефект в Русия да бъдат по-ниски, отколкото в ЕС - цел, която той определи като трудна, но изпълнима, предаде Ройтерс.

Утре лидерът на огромната страна, богата на въглеводороди, която е четвъртият по големина емитент на парникови газове в света, ще изнесе реч на онлайн срещата на върха за климата, организирана от американския президент Джо Байдън, припомня БТА.

"През следващите 30 години акумулираните нетни емисии на парникови газове в Русия трябва да бъдат по-ниски, отколкото в Европейския съюз", каза Путин пред висши служители и депутати в годишната си реч за състоянието на нацията.

"Това е трудна задача, като се имат предвид мащабите на нашата страна, нейните география, климат и икономическа структура. Абсолютно сигурен съм обаче, че тази цел, предвид научния и технологичния ни потенциал, е постижима", добави руският президент.

ЕС се е ангажирал да намали емисиите повече в сравнение с повечето големи емитенти.

Икономиката на Русия зависи силно от износа на петрол, газ и минерални ресурси и в същото време натискът за борба с климатичните промени създава сериозни предизвикателства за Кремъл, отбелязва Ройтерс.