Китай ще приложи "незабавно" търговските мерки, за които се  е споразумял със САЩ на срещата между президентите Доналд  Тръмп и Си Цзинпин, обяви днес говорителят на китайското  търговско министерство Гао Фън, цитиран от световните агенции.

Китай ще приложи незабавно мерките, които бяха договорени между двете страни в областта на земеделските продукти, енергетиката, автомобилостроенето и други специфични стоки, заяви пред журналисти Гао Фън пет дни след преговорите в края на срещата на високо равнище на Г-20 в Буенос Айрес между Тръм и Си Цзинпин.

Гао Фън припомни, че за отмяната на по-високите мита, въведени от търговското министерство на САЩ, вече има надеждна основа, гарантирана от консенсуса, който по-рано бе постигнат между китайския държавен глава и американския му колега в аржентинската столица.

В събота лидерите на Китай и САЩ се споразумяха да разсеят напрежението в двустранните търговски отношения, предизвикано от противоречията им.

Официалните преговори по този въпрос трябва да започнат на 1 януари 2019 година и ще продължат 90 дни. Ако за това време не бъде намерен изход от създалата се ситуация, Вашингтон се закани да повиши вече въведените мита от 10 на сто за редица китайски стоки до 25 на сто.