Китайската централна банка днес изненадващо свали лихвите по репо сделките с 20 базисни пункта. Това е най-силното понижение на тази лихва от близо пет години и цели да облекчи натиска върху икономика, засегната силно от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс и БТА.

Народната банка на Китай съобщи на сайта си, че намалява 7-дневната репо лихва от 2,40 на 2,20 на сто без да мотивира решението си.

Ма Дзюн, съветник на централната банка, каза пред държавните медии, че Китай има достатъчно възможности за коригиране на паричната политика и решението е взето с цел китайските компании да възобновят дейността си в условията на глобалната вирусна ситуация и влошаването на външноикономическата среда.

Това е третото намаление на 7-дневните репо лихви от ноември 2019 година, припомня Ройтерс. Неочакваното понижение бе обявено след на срещата на Политбюро на Китайската комунистическа партия, коментира анализатор на финансовия пазар в Шанхай.

Средносрочната лихва и лихвата по кредитирането се намаляват със същата стъпка. Вярваме, че това е сигнал да се теглят заеми, допълни същият източник.

На петъчното си заседание Политбюро на управляващата комунистическа партия заяви, че правителството ще засили политическите мерки и ще активизира прилагането им в стремежа си да постигне целогодишните икономически и социални цели на развитие.