Китай обяви, че е постигнал предсрочно целта си за 2020 година за намаляване на въглеродните емисии, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на опазването на околната среда публикува днес доклад, в който е посочено, че миналата година емисиите въглероден диоксид на единица от брутния вътрешен продукт са намалели с 4 процента спрямо предходната година и вече са с 45,8 на сто по-малко в сравнение с 2005 година.

Заместник-министърът на околната среда Чжао Инмин заяви пред журналисти, че целта за намаляване на въглеродните емисии за 2020 година е изпълнена предсрочно. Той отбеляза, че това е трудно постигнат резултат от усилията за насърчаване на зелена и нисковъглеродна икономика.

Китай постига все по-голяма ефективност, но годишните му въглеродни емисии почти са се утроили между 2000 и 2018 година с бързия темп на разрастване на икономиката, посочва АП.

При все това Китай е водещ пазар на слънчеви панели, вятърни турбини и електромобили, както и най-голям производител на фотоволтаични клетки