Високите нива на корупция и лошата инфраструктура са сред основните причини за ниския размер на чуждестранните инвестиции в страната. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в парламентарния контрол.

"България има най-ниските данъци в ЕС, част е от най-големия пазар на света, има добра фискална позиция и ниско ниво на заеми. Трябва да привличаме огромно ниво на инвестиции, но не ги привличаме. Много ниски са нивата, даже за последните 10 години са прекалено ниски", каза Кирил Петков.

Като главна причина за неблагоприятното развитие премиерът посочи корупцията. Това е притеснението на всички големи инвеститори и блокира влизането им в България, категоричен е Петков.

"С нашата политика за нулева корупция ще се види директният резултат", зарече се Кирил Петков.

Другата основна причина за блокиране на инвеститорския интерес към страната ни, според премиера, е лошата инфраструктура.

Каква ще е стратегията

През 2020 година не е имало нито едно писмо с намерение за инвестиция от търговските представители. Имаме над 600 писма за инвестиционни намерения само за 50 дни. Ще направим правилната инфраструктура приоритетно и ще премахнем корупцията. Тогава ще използваме и че имаме ниски данъци, за да убедим фирмите, че България е добро място за инвестиции, обясни Петков. Той даде за пример предстоящия строеж на завод за електромобили в Ловеч, където се очаква да бъдат отворени около хиляда работни места.

Премиерът смята, че изчистването на корупцията минава през реформи на Антикорупционната комисия.

В края на изказването си Кирил Петков се обърна към депутатите с думите: "Чакайте и следете, вярвам, че ще ви учудим и ще получите повече, отколкото очаквате". Той напомни, че ръководеното от него правителство работи само от 20 дни.