Правителството прие решение да бъдат изплатени общо 79 млн. лв. на хотелиерите, приемали украински бежанци. Това съобщи след края на днешното заседание министър-председателят в оставка Кирил Петков.

"Всичките тези средства са от европейските програми, това са европейски пари за българските хотелиери", посочи Петков.

Премиерът увери, че средствата за проектите на общините ще бъдат на разположение в най-скоро време и ще бъдат разпределени по прозрачен начин.

"Предложението, което отправяме към министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, е за общински проекти на стойност 426 461 766 лв., които да покриват 194 общини и население от 5,9 млн. жители", уточни Петков и допълни, че не може да има повече от три броя проекти на община.

"За разлика от преди, когато Борисов раздаваше парите, както той си реши, тук има обективни критерии", каза още Петков.

Премиерът потвърди, че на днешното заседание Министерският съвет е одобрил създаването на ново дружество, което да ръководи оказването на спешна медицинска помощ по въздуха. "Българските граждани ще могат да разчитат в най-скоро време да бъдат спасявани в рамките на "златния час" след инцидент. Вече има подадена обществена поръчка за набавянето на шест хеликоптера", каза още Петков.

Той посочи още, че при водене на преговорите за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент, от "Продължаваме Промяната" няма да отстъпят от настояването си да бъде прието антикорупционното законодателство, а антикорупционната комисия да оглави досегашният вътрешен министър Бойко Рашков.

Премиерът в оставка допълни, че след няколко дни планира пътуване до Азербайджан, където ще разговаря с президента Илхам Алиев за увеличаване на доставките на газ за България. Посещение на Петков в Азербайджан беше насрочено за 16 юни, но той го отложи, за да присъства на процедурата по вота на недоверие срещу ръководеното от него правителство, провела се в Народното събрание.