Няма да позволим рязко повишаване на цената на природния газ, нито на електроенергията и топлоенергията. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на изслушването си в парламента относно утвърждаването на нови цени на електрическата и топлинната енергия за ценовия период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г., както и предстоящото разглеждане и утвърждаване на нови бизнес планове на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги за регулаторния период 2022 - 2026 г.

"Искам да отбележа, че всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои от тях наистина твърде странни, но КЕВР приема тези заявления единствено като информационна база", каза Иванов, цитиран от "Фокус". Той заяви, че интересите на българските граждани са защитени. 

Председателят на КЕВР посочи, че миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41 процента. Средното поискано повишение на цената на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин, е било 25 на сто. КЕВР е отхвърлила всички тези искания на топлофикационните дружества, защото тогава е била направена промяната в договора между "Газпром" и "Булгаргаз". Това е довело до намаление на цените.

Във връзка със Закона за ВиК, Иванов заяви, че КЕВР е представила своето критично становище, но не се стигна до фаза, в която то да бъде взето предвид. 

Преди изслушването на Иван Иванов председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова посочи, че са поискали днешното изслушване на КЕВР заради огромната тревога и притеснение и у българските граждани, и у народни представители, от предстоящото увеличение на парното и на тока. Тя отбеляза, че най-високото увеличение, което е поискано, е в размер на 138 процента за "Топлофикация"-Габрово, предаде БТА.

В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че е в състояние да осигурява баланс между интересите на енергийните дружества и на българските потребители, коментира Манолова. Тя отбеляза, че предстоящото решение ще важи за цяла една календарна година.