Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, тъй като загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани.

В малката потребителска кошница са вписани определен тип продукти, което ще създаде проблем, тъй като намалената ставка за хляб "Добруджа" ще породи въпрос - например - защо не за останалите видове хляб. Подобна е ситуацията с рибата, като в малката кошница фигурира само замразена, а диференцираната ставка ще е стимул и за измами, тъй като всички видове риба в магазина в един момент ще се продават с етикет "Замразена" - дават пример експертите от финансовото министерство, цитирани от БНР.

Те са пресметнали също, че ако се намали ДДС за всички хранителни продукти, а не само тези от малката кошница, загубата за бюджета ще е 1 милиард и 200 хиляди лева, което е трудно за компенсация с други приходи. Освен това всяко намаляване на ДДС за определени стоки води до административна тежест и данъчни измами, а и кризисното намаляване на ДДС за ресторантите не доведе до намаляване на крайните цени за потребителите, аргументират се от Министерството на финансите.

Министерството няма да подкрепи и внесения от ИТН законопроект за намаляване на ДДС върху плодовете и зеленчуците с мотив, че няма доказателство, че това са социално значими стоки. Намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци на 9% и нулева ставка за зърното до 2025 година предлагат и от ГЕРБ-СДС.

Заради поскъпването на електроенергията и горивата цените на храните тръгнаха нагоре. За да се облечки ефектът от инлафлацията Турция намали до 1% ДДС-то върху основните храни - включително вода, яйца, млечни продукти, кафе, чай, плодове и зеленчуци. Гърция също обяви, че обмисля програма за намаляване на ДДС на храните.