В Бюджетната комисия стана нещо, което е абсолютна безотговорност. Такова мнение изрази в студиото на "Събуди се" по Нова тв съветникът на финансовия министър Любомир Каримански.

"Депутатите не си дават сметка за това какво ЕК разглежда в момента и на какво би трябвало да се подчиним следващите години в обсъждането на така наречената нова ефективна рамка за управление на икономиката на ЕС", каза той.

Според него популизмът е взел връх в НС във връзка и с изборите, които вероятно предстоят.

"Надявам се да няма такива и да има правителство. Това ще внесе успокоение в държавата. Не мога да не се възмутя от това, което става в зала покрай всички данъчни закони - липса на оценка на разходите и ползите от удължаването на тези данъци", поясни Каримански.

"Намаляването на ДДС-то заради COVID кризата беше политика на много държави, но това се случи веднага, след като тя започна. Ние пропуснахме този момент. Винаги тичаме след вълната", коментира още съветникът на финансовия министър. И допълни, че България харчи парите си за издръжка на ведомствата.

"Всички средства от Плана за възстановяване и устойчивост ги насочваме за социални разходи и друг тип разходи, но не и за това, за което трябва. Това, което получихме тази година, трябва да бъде похарчено за 2022 г. От тези 3 милиарда, които получихме, сме похарчили по-малко от 50 милиона. Ако парите се използват за социални разходи, догодина трябва да ги изкараме от бюджета", поясни Любомир Каримански.

И заключи, че няма как минималната работна заплата да стане 850 лв. Най-вероятно тя ще стане 770 лв. от 1 юли, смята съветникът на финансовия министър.