България превъзхожда Турция по редица показатели в състезанието за привличане на нов завод на "Фолксваген", заяви пред "България он Ер" министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме", поясни той.

Предимствата на Турция са в по-големия автомобилен пазар, опитът в автомобилостроенето и фактът, че администрацията може да закупи голям брой коли от "Фолксваген". Министърът повтори, че България продължава да е в състезанието за строежа на завода. Караниколов обясни, че инвестицията на германския концерн ще е за 1,4 млрд. евро, и ще бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места.

Икономическият министър припомни, че окончателното решение, къде ще бъде построен заводът, ще бъде взето през септември. За момента Турция е избрана за предпочитана страна, с която да се водят преговори.

Ако германският концерн избере България, като потенциални места за завода се споменават площадката на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и терени в индустриална зона "Раковски" край Пловдив. В България вече има над 230 фирми, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, а за тях работят над 60 хиляди души.