По-малко пътувания със самолет, използване на обществен транспорт и внимателното ползване на водата са добре познати начини за подпомагане на борбата с климатичните промени. Само че твърде много от нас не се сещат за голямата разлика, която може да дойде от промяна в хранителните навици, пише ДПА.

Това може да бъде обобщено като консумиране на по-малко месо и купуване на органична храна, казва Михаел Билхарц от Федералната агенция по околна среда на Германия. Определено трябва да ядем по-малко месо, твърди авторът Малте Рубах, макар че според него "никой не трябва да става аскет".

При хората на Запад храната достигна една трета от въглеродния отпечатък на едно домакинство. В европейска държава като Германия средният въглероден отпечатък за храна е около 1,7 тона на човек годишно от тези, които се хранят смесено, казва Билхарц.

Тази цифра спада до 1,3 до 1,4 тона за вегетарианците и до 1 тон за веганите, допълва той.

Най-много въглерод се отделя от продукти, направени от преживни животни, което означава главно говеждо месо, но също така и от сирене и други млечни продукти, следвани от свинско и пилешко месо.

За всеки, който се интересува, Планетарната здравна диета може да служи като ориентир. Тя цели да гарантира, че всеки получава достатъчно храна, без да тласка планетата към нейните лимити.

Диетата предполага дневен максимум от 300 грама месо на човек, в идеалния случай птиче или свинско. Междувременно Германското общество по хранене предлага не повече от 300 до 600 грама на седмица. "Преди всичко месото трябва да се произвежда в региона", уточнява Рубах.

По думите на Билхарц благоприятното за климата и здравословното хранене може да върви ръка за ръка. Той препоръчва растителна диета, фибри, по-малко животински мазнини и много зеленчуци и плодове, за предпочитане органични.

Освен това според него, е добра идея да се пие чешмяна вода в страните, в които това е безопасно. Напитките често са на второ място след месото по принос за въглеродните емисии.

Опазването на околната среда обаче не е само индивидуална задача, а споделена, казва в заключение Билхарц.