Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3400 лв. е оставило много въпросителни след себе си. Това каза по Нова служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

На 12 януари депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за произведени в България нефтопродукти от руски петрол, като събраните средства ще се изразходват за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Тогава депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обясни, че се обмисля да бъдат предоставени ваучери от 1000 лв. годишно на хора под максималния осигурителен доход, който за тази година е 3400 лв.

Никола Стоянов отбеляза, че Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите.

Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.