Правителството е отправило ново предложение към зърнопроизводителите и се надява днес те да потвърдят, че го приемат - каза пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев. Той уточни, че снощната, четвърта поред среща с протестиращите земеделци, е приключила много обнадеждаващо.

"За най-малките - най-много, за средните - по-малко, за най-големите - съвсем малко, но с определен таван, така, че предстои днес те да потвърдят с ясно решение - одобряват или не одобряват, а ние сме направили максимума. Не всички, само големите. Малките получават безусловно, до 300 хектара", обясни той, цитиран от БНР.

Бюджет за плащане на зърнопроизводителите при такава схема е осигурен, потвърди Вътев.

Той добави, че за подпомагане на останалите сектори - мляко, плодове и зеленчуци са определени 150 млн. лева, по които вече има консенсус с протестиращите фермери.

По думите му анализът на министерството е доказал, че реколта "23 е най-скъпата за зърнопроизводителите през последните десетина години - сривът на цените в глобален мащаб вследствие на свръхпроизводство предизвика спад на световните борси и доведе до значителна загуба за зърнопроизводителите, предаде БТА.

Вътев припомни, че българското земеделие има три много устойчиви сектора - зърнопроизводство, птицевъдство и свиневъдство. "Всички останали сектори са в критично състояние вече много години наред.

"Не искаме никой от горепосочените сектори да загуби своята устойчивост, затова сме убедени, че трябва да ги подкрепим. Не е възможно да покрием целия размер на загубите им, както и да платим на всички, но ще подкрепим със сигурност най-малките", посочи аграрният министър.

Той изрази увереност, че предстоящата днешна среща по-късно следобед с представители на протестиращите земеделци ще завърши с успех. Протестите продължават вече четвърти ден. Фермери, зърнопроизводители, животновъди и други браншове в земеделието блокираха магистрали, главни пътища и гранични пунктове. 

Междувременно Вътев проведе онлайн среща с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски за нарушения от страна на някои фирми на въведения от украинската страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

Министър Вътев каза на украинския си колега, че имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна. Министър Солски припомни, че съгласно решение на украинското правителство фирмите, които осъществяват прекъснат транзит, ще загубят правото да осъществяват износ за шест месеца.

Вътев припомни реакцията си по решението на украинското правителство и съобщението на страницата на Министерство на икономиката на Украйна да облекчи лицензионния режим. Той подчерта, че Министерството на земеделието и храните на България защитава интересите на българските земеделски производители.

Двамата министри обсъдиха още оперативни данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна.

Българският министър на земеделието подчерта, че България съдейства максимално за транзита на украинските продукти и допълни, че лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя. Двамата министри се договориха и за следваща среща.