Служебният социален министър Ивайло Иванов успокои, че великденските добавки за най-бедните пенсионери няма да застрашат увеличението на пенсиите на всички хора от третата възраст от юли т.г., нито системата на социалното осигуряване. което е планирано от 1 юли 2024 г. 

За първи път сумата за надбавките се заделя не от бюджета, а от хазната на НОИ, където до този момент управител беше и самият Иванов.  

"Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите", заяви Иванов.

Предвидено е великденската добавка да е в размер на 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност, а ресорните комисии в парламента вече одобриха предложението на ГЕРБ и ДПС. От ПП-ДБ се противопоставиха, а вече бившият финансов министър Асен Василев предупреди, че има опасност да не може да се съберат пари за увеличението на пенсиите на всички пенсионери от юли.

Според Василев това заплашва НОИ с дефицит, защото не се знаело дали необходимите 40 млн. лв. ще бъдат събрани от приходи до края на годината. 

Според Ивайло Иванов сумата около 40-50 млн. лв. не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв., цитира го БТА.

"Това не може да е риск за системата", контрира по повод опасенията за великденските добавки служебният министър. Така досегашният управител на НОИ показа, че не споделя опасенията на Асен Василев.