Китайската икономика ще отбележи скок след епидемията от коронавируса и ще нарасне с 15 на сто през второто тримесечие спрямо същото тримесечие година по-рано. Това прогнозира Джоузеф Лъптън от Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) в ефира на Си Ен Би Си, предаде БТА.

Лъптън, който е глобален икономист на банката, допълни, че очаква отрицателен растеж от 4 процента за първото тримесечие, когато избухването на епидемията от новия коронавирус доведе до спирането на голяма част от икономиката на Китай.

Според Лъптън растежът от 15 на сто през второто тримесечие спрямо същите три месеца година по-рано ще бъде възможен отчасти заради дълбочината на спада през първото тримесечие.

Икономистът очаква и засилване на фискалните стимули на централната банка на Китай с цел да се подпомогне възстановяването на бизнеса.

През отминалия уикенд Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че намалява прогнозата си за китайската икономика с 0,4 процентни пункта до 5,6 на сто, припомня Си Ен Би Си.

Според нашия основен сценарий обявените мерки се изпълняват и китайската икономика ще се върне към нормалното си състояние през второто тримесечие. Поради това въздействието върху световната икономика ще бъде относително слабо и кратковременно, посочи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева при представянето на новата прогноза за втората икономика в света.