Две огромни тунелопробивни машини, използвани за нова метролиния в Рим, ще бъдат изоставени под Римския форум, тъй като не са останали пари за довършване на проекта, предаде ДПА.

Проектът Метро Чи (Metro C) на стойност 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара) предвиждаше метролинията да прекоси Рим. Сега се планира тя да започва в източния край и да завършва в центъра до Колизея.

Естествено, по-добре щеше да бъде, ако проектът е завършен, но това не може да стане лесно, каза шефът на комисията по транспорта в градския съвет Енрико Стефано.

Машините ще бъдат изоставени под прочутите археологически останки между Колизея и следваща нереализирана метростанция площад Венеция, тъй като е твърде скъпо и сложно да бъдат извадени.

Стефано, който е член на управляващото антисистемно Движение "Пет звезди" каза, че един ден строителството на метрото от площад Венеция може да започне отново, ако бъдат осигурени нови средства.

Ще трябват обаче две нови тунелопробивни машини, за да продължи копаенето на запад от центъра на града към Ватикана.

Метро Чи, което работи частично от 2014 година, е проект, страдащ от дълги отлагания, чрез който би трябвало да бъдат преодолени проблемите с градския транспорт в Рим.

Градът, където трафикът е изключително натоварен, има само още две метролинии.

Проектът бе засегнат от непрекъснато растящи разходи, лош мениджмънт и твърдения за корупция. Археологически находки също затрудниха изкопните дейности.

От общо 30 планирани спирки сега работят 22, а още две, включително Колизея, се планира да заработят през 2023 година. Първоначалните планове бяха цялата метролиния да бъде завършена до 2018 година.