Брекзит e дал тласък на производителите на швейцарски часовници, които отчитат скок на поръчките от Великобритания за фона на страховете от нерегулирано излизане на страната от ЕС, информира ДПА и БТА.

Износът за Великобритания е скочил с близо 76 процента до стойност от близо 135 млн. швейцарски франка (134 млн. долара) през март спрямо същия месец на миналата година, съобщи вчера Федерацията на швейцарските часовникари.

Натрупват се големи запаси, защото не се знае дали ще можем да изнасяме в случай на твърд Брекзит, посочи Филип Пегораро, ръководител на икономическия департамент на федерацията.

Продажбите за Великобритания се увеличават от януари с приближаване на първоначална дата за Брекзит - 29 март. В последствие излизането на Обединеното кралство от ЕС бе отложено до края на октомври.

Макар Великобритания и Швейцария, която не е еврочленка, да имат сключени търговски споразумения, които няма да бъдат засегнати от Брекзит, "раздялата" на Лондон и Брюксел може да доведе до логистични проблеми, уточни Пегораро.

"Продуктите ни трябва да бъдат превозвани с камиони през Франция. Митниците между Франция и Великобритания ще се преминават много по-трудно" при твърд Брекзит, допълни той.

Общо износът на часовници от Швейцария е нараснал с 4,4 процента до 1,7 млрд. франка през март. Великобритания е петият по големина чуждестранен пазар за швейцарски часовници, след Хонконг, САЩ, Китай и Япония.