"Това, което виждам са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал. С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели", коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия бившият социален министър Ивайло Калфин в "Тази сутрин" по bTV.

Предлага се минималната пенсия да се увеличи на 300 лева, а максималната да надвишава 1400 лева.

В бюджета за догодина се предвижда още минималната заплата да се вдигне от 610 на 650 лева.

Промените, които се случват в пенсионната система от 2017 г. насам, са демотивиращи за хората да се осигуряват. 

Не се предвижда увеличение на максималния осигурителен праг. Той ще остане 3000 лева. Така за доходите над 3000 няма да се плащат осигуровки.

Според Калфин могат да се осъвременят всички пенсии. "Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата ѝ струват 106 милиона на месец или това е 1 милиард и 300 милиона на година, спокойно могат да се осъвременят с този ресурс абсолютно всички пенсии", заяви бившият социален министър.

Парите за втора пенсия: Каква е реалната им доходност?

Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство, заяви Калфин, който не смята, че възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от фондовете.

Що се отнася до предложението всички да взимат детски надбавки независимо от дохода, според бившия социален министър държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като това детските градини и ясли да станат безплатни.

"Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логичка", каза Калфин.

Детски надбавки без значение от дохода на родителите - това предлагат управляващите в бюджета за догодина.

Детските надбавки за едно дете да са 40 лева, за две 90, 135 за три деца, за 4 и повече деца 145 лв.

По данни на агенцията за социално подпомагане в момента детски се плащат за под 550 хиляди деца. Справка в националната статистика показва че децата до 18 години са над 1 милион и 250 хиляди.