Спокоен бюджет за осигурителната система за следващата година прогнозира  директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков пред БНР.

Според него това ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности.

"2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК... За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност", каза Нейков.

Бившият социален министър подчерта, че очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия: "Затова ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета".

По думите му в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса - за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите:

"За хора, които имат еднакъв принос към системата, само заради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите сега, има разлика в пенсиите много осезаема, говорим за разлика от над 200 лева. Този подход, който имаме - на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата... А близо 30 000 души ще си казват - защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван".

Нейков заяви, че "в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо".

"Пропуснахме годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми", заяви още Иван Нейков.