Италия обеща да спазва бюджетните разпоредби на ЕС в следващия си бюджет на фона на влошаващите се държавни финанси и ангажимента на правителството да намали много данъците, предаде Ройтерс и БТА.

В отговор на писмо от Европейската комисия, в което се поставя въпросът защо и без това огромният италиански дълг е нараснал миналата година, министърът на икономиката Джовани Триа обясни, че причината е икономическият спад и допълни, че мерките за затягане на коланите само ще влошат нещата.

Искам да повторя, че бюджетът за 2020 г. ще бъде съобразен с Пакта за стабилност и растеж, посочва Триа в публикуваното си късно снощи писмо до Брюксел.

Спадът в световната търговия и промишлена активност през втората половина на 2018 година бе рязък и по-голям от очакваното, отбелязва Триа, а това попречи на Рим да изпълни изискването на ЕС за намаляване на дълга.

Вярвам, че новото правителство следва отговорна и благоразумна политика, допълни той.

Във всеки случай, като се имат предвид високата безработица и почти дефлационните условия, въвеждането на рестриктивни, бюджетни мерки ще бъдат контрапродуктивни, коментира Триа.

Италианският дълг се повиши от 131,4 процента от БВП през 2017 година на 132,2 процента през 2018 година. За тази година се очаква да достигне 133,7 процента, а догодина - 135,2 процента по прогнози на ЕК.

Структурният дефицит на Италия, който според разпоредбите на ЕС трябва да бъде свиван с 0,6 процента от БВП годишно, докато не се балансира, се е увеличавал всяка година от 2015 година.

Писмото на ЕС е подписано от заместник-председателя на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис и от европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. То бе изпратено на Италия ден след като италианският десноцентристки вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини нарече данъчните правила на ЕС остарели и призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира дълга на страните от еврозоната.