Цените на макаронените изделия са се повишили със 17,5% през март и 16,5% през април, според италианското министерство на бизнеса, което цитира данни на Istat. Скокът е двойно по-висок от стойностите на индекса на потребителските цени в Италия, който се покачи с 8,1% на годишна база за април и 8,7% за март, според данни на Refinitiv. Информацията е на CNBC.

Пастата в ресторантите е поскъпнала с 6,1% на годишна база, отбеляза италианска група за потребителски права, а според проучване от 2022 г. на Международната организация по въпросите на пастата, средностатистическият италианец консумира почти 23 кг от тази храна на година.

Повишените цени на дребно се дължат на това, че производителите вече продават наличностите си от тестени изделия, произведени, когато разходите за суровини са били по-високи - за енергия и пшеница.

През март 2022 г. цената на пшеницата достигна най-високите си нива от повече от десетилетие с напредването на руската инвазия в Украйна. И двете нации са огромни доставчици на селскостопански продукти за световния пазар.

Въпреки това, от потребителската група отбелязват, че оттогава разходите за суровини са спаднали и по-високите цени на пастата сега се движат от други фактори.

"Поддържат се високи цени, за да има по-големи печалби. Цените ще паднат само в случай на значителен спад в потреблението", каза потребителската група, предлагайки план за намаляване на потреблението на тестени изделия с вдигане на "макаронена стачка" от поне 15 дни. През 2007 г. италианците организираха еднодневна стачка срещу купуването на тестени изделия, когато цените се повишиха с почти 20%.

Международните цени на пшеницата през април загубиха 2,3%, за да паднат до най-ниското си ниво от юли 2021 г., според Организацията по прехрана и земеделие.

"Цените на пшеницата намаляват от историческия си връх след инвазията в Украйна, но остават високи", каза служирелят в департамента по външни отношения на Световната банка Нандита Рой пред CNBC в отговор по електронна поща. Тя отбеляза, че Световната банка прогнозира 17,4% спад на цените на пшеницата през 2023 г. спрямо 2022 г.

Цените на твърдата пшеница, разновидност на пшеницата, която обикновено се използва за тестени изделия, също бележат спад през последните месеци. "Има обаче много специфични за страната фактори, които биха обяснили покачването на цените на пастата в Италия", добави Рой.

Преди две седмици министърът на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо свика спешна среща, на която обсъди покачването на цените на пастата.

Производители на макаронени изделия, асоциации на потребителите и правителствени служители бяха сред присъстващите на срещата, като някои от тях призоваваха за таван на цените, предложение, което впоследствие беше отхвърлено.

Последните проучвания на цените на пастата "вече показват първите, макар и слаби признаци на спад в цените, знак, че през следващите месеци цената може да спадне значително", се казва в съобщение от италианското министерство на бизнеса.

"Пастата на рафтовете днес е произведена преди месеци с твърда пшеница, закупена по котировките от (един) още по-ранен период, с енергийните разходи в пика на войната", се казва в изявление на асоциацията, представляваща производителите на храни в Италия. По-високите разходи за опаковане и логистика също са допринесли за високите цени на макароните, се посочва в съобщението на асоциацията.

В изявлението се добавя, че цената на производството на пастата е нараснала с 8,4% за една година, което е "равно на средния индекс на инфлация, регистриран за потребителските стоки".

"Разходите са намалели, вярно е, но те не са се върнали към миналите нива и все още са доста високи в сравнение с регистрираните през 2020/2021 г.", добави организацията. "Бихме искали да си тръгнем от този ден с разбирането, че пастата е решението, а не проблемът."